“Πνέουν τα λοίσθια” οι αθλητικές κατασκευές στο Κρατικό Κτήμα Κατερίνης [και η ΑΠΑΝΤΗΣΗ της Αντιπεριφέρειας].

Μοιραστείτε το Άρθρο

«Πεταμένα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

[Μετά από το Ρεπορτάζ έχουμε και επίσημη απάντηση από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας όπου και ακολουθεί στο τέλος]

Ρεπορτάζ: Γιώργος Οικονομίδης.

Μετά από «καταγγελία» στο διαδικτυακό μας κανάλι  sporeas.tv  για το απαράδεκτο φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, ακριβώς δίπλα από το Δασαρχείο Πιερίας, και επί των οδών Ηπείρου και Λουκιανού γωνία, στο Κρατικό Κτήμα Κατερίνης, στο οικοδομικό τετράγωνο 365α της ενότητας Εθνικού Σταδίου – Βατάν του Δήμου Κατερίνης, η κάμερά μας για του λόγου το ασφαλές αποθανάτισε την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο.

Αθλητικές εγκαταστάσεις εγκαταλελειμμένες από την Περιφέρεια Πιερίας (3).

Ερειπωμένος ο χώρος γεμάτος από ξερά αγριόχορτα, που φτάνουν και στο ανθρώπινο ύψος, περικλείει κινδύνους και για μικρά παιδιά που θα πάνε στον χώρο για το παιχνίδι τους. Πέραν τούτου όμως, τους καλοκαιρινούς μήνες ο χώρος γίνεται εστία ερπετών και πολύ περισσότερο… ο αγαπημένος χώρος για τά φίδια. Το σύνορο της πίσω πλευράς των εγκαταστάσεων, φιλοξενεί και ένα Δημοτικό Σχολείο.

Αθλητικές εγκαταστάσεις εγκαταλελειμμένες από την αντιπεριφέρεια Πιερίας.

Το ιστορικό του αθλητικού συγκροτήματος, αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, έχει ώς εξής:

Τον Δεκέμβριο του 2010 αποφασίστηκε η Ανάπλαση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Κρατικό Κτήμα Κατερίνης, όπου και θα εδημοπρατείτο από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας.

Ο στόχος της δημοπρασίας ήταν η βελτίωση και η λειτουργική αξιοποίηση των αθλητικών υποδομών της πόλης,` καθώς και η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής.

Στο κτήμα υπήρχαν δύο παλαιά κτήρια όπου και κατεδαφίστηκαν και ζητήθηκε η ανακαίνιση όλων των γηπέδων και η μετατροπή του γηπέδου τένις σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Το έργο περιελάμβανε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης όλων των περιφράξεων που προϋπήρχαν, την κατασκευή αποδυτηρίων, κατασκευή κυλικείου, εξοπλισμό με ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις όπως απαιτούσαν οι προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Έπρεπε λοιπόν να διαμορφωθεί κατάλληλα ο περιβάλλοντας χώρος των γηπέδων και του κτηρίου με χώρους πρασίνου, με ασφαλτοστρώσεις, με πλακοστρώσεις καθώς και φυτεύσεις δένδρων και θάμνων. Έπρεπε επίσης να εγκατασταθεί περιφερειακός φωτισμός για τον υπάρχοντα χώρο με ηλιακά φωτιστικά όπως απαιτούσε η τότε εποχή της πράσινης ενέργειας.

Έπρεπε να κατασκευαστούν τρεις οδοστρωμένοι χώροι στάθμευσης σύμφωνα με το σχέδιο πόλεως. Προβλεπόταν και η ασφαλτόστρωση των δρόμων περιμετρικά του κτήματος και η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης.

Την δημοπρασία την κέρδισε η Εργοληπτική Επιχείρηση ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ε.Τ.Ε η οποία όμως τον Αύγουστο του 2012, κατέθεσε ένσταση στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για αδυναμία εκτέλεσης των εργασιών λόγω οικονομικής κρίσης.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2013, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.30 π.μ. συνήλθε η οικονομική επιτροπή στο Κατάστημα τής πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, όπου και αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει αποδεκτή την ένσταση τής ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ & ΣΙΑ.

Δυστυχώς όμως σήμερα βλέπουμε αυτό το έργο να μένει μόνο στα χαρτιά και στις υποσχέσεις, με αποτέλεσμα αυτό το λυπηρό χάλι τής εγκατάλειψης και του «αργού θανάτου» των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν και να δοθούν στους νέους αθλητές του Νομού για να αδειάζουν κάποτε και οι ασφυκτικά γεμάτες… καφετέριες της πόλης.

Αθλητικές εγκαταστάσεις εγκαταλελειμμένες από την Περιφέρεια Πιερίας (5).

Ζητήσαμε από την Αντιπεριφερειάρχη του Νομού Πιερίας κυρία Σοφία Μαυρίδου, να μιλήσει ώς ή κύρια υπεύθυνος στην κάμερά μας για το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο. Μας ζήτησε να επιστρέψουμε συγκεκριμένη ημέρα όπου και τηλεφωνήσαμε την ημέρα εκείνη για μια συνάντηση. Από την γραμματεία μάς είπαν ότι θα μας τηλεφωνήσουν για την ώρα του ραντεβού. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη όσες ώρες αναμέναμε στο… ακουστικό μας, και αυτό το εκλαμβάνουμε ώς υπεκφυγή.

Αθλητικές εγκαταστάσεις εγκαταλελειμμένες από την Περιφέρεια Πιερίας (4).

Πέραν τούτου, επειδή τά ερωτήματα παραμένουν, εμείς θα τά θέσουμε στο ρεπορτάζ αυτό με την ελπίδα να λάβουμε απάντηση από την κυρία Μαυρίδου όπου και θα την δημοσιεύσουμε.

1ον. Πόσο κόστισε το έργο αυτό μέχρι τώρα;

2ον. Από πού προήλθε η χρηματοδότηση;

3ον. Ποια θα είναι η συνέχεια για την αποπεράτωση τού έργου;

4ον. Υπάρχουν ποινικές ρήτρες για την κατασκευάστρια εταιρία εφόσον εγκατέλειψε ημιτελές το έργο; Και,

5ον. Εξακολουθεί η χρηματοδότηση για το έργο αυτό απ’ όπου και να προέρχεται, από την πολιτεία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αθλητικές εγκαταστάσεις εγκαταλελειμμένες από την Περιφέρεια Πιερίας.10

Ερωτήματα που χρίζουν απαντήσεως… έως ότου επανέλθουμε και πάλι, διότι θα παρακολουθούμε στενά την καταστροφική πορεία αυτού του στολιδιού της Κατερίνης.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ .

Αγαπητέ κ. Οικονομίδη,

«Η ΠΕ Πιερίας έχει στην ιδιοκτησία της, εντός του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Κατερίνης, το ΟΤ Γ365α  της Πολεοδομικής Ενότητας Εθνικού Σταδίου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως «Χώρος Αθλητισμού» σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Τ.Π. 8443/94 απόφαση Νομάρχη Πιερίας (ΦΕΚ 1072/Δ/94) και την αρ. 86718/3923/11-06-2012 απόφαση Δ/νση Περ/ντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΚΜ.

Προκειμένου να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει ο χώρος αυτός για την άθληση των κατοίκων του νομού, η ΠΕ Πιερίας ως διάδοχος φορέας της ΝΑ έχει εντάξει στο Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών της έργα για την διαμόρφωση και αξιοποίηση του παραπάνω χώρου αθλητισμού.

Συγκεκριμένα οι εργασίες ξεκίνησαν με την εργολαβία «ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ – ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ:  ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΩΝ» με την από 04-05-2011 σύμβαση ποσού 403.123 € μεταξύ της ΠΕ Πιερίας και της εργοληπτικής επιχείρησης «ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ & ΣΙΑ ΕΤΕ», σύμφωνα με την τεχνική μελέτη που συνέταξε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της.

Συνοπτικά η εργολαβία αφορούσε εργασίες για την κατεδάφιση δύο κτιρίων λόγω παλαιότητας και στατικής ανεπάρκειας, την κατασκευή κτιρίου αποδυτηρίων, την ανακατασκευή των γηπέδων και του ηλεκτροφωτισμού τους, τη συντήρηση – αποκατάσταση των περιφράξεων, την ανακατασκευή των  υφισταμένων  γηπέδων, τη διαμόρφωση  του περιβάλλοντα χώρου, την κατασκευή των χώρων στάθμευσης του ΟΤ, τον περιφερειακό φωτισμό του χώρου με Ηλιακά φωτιστικά, δίκτυο ομβρίων, φύτευση και διαμόρφωση χώρων πρασίνου κλπ.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών της ΠΕ Πιερίας και όχι από συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Η παραπάνω εργολαβία μετά από μακρά σειρά διαδικασιών (ενστάσεις, αιτήσεις θεραπείας κλπ), έχει διαλυθεί και εκκαθαρισθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί δημοσίων έργων, με περαιωμένες εργασίες οικονομικού αντικειμένου σε ποσοστό εργασιών 25% του αρχικού ποσού σύμβασης (σύνολο πληρωμών 98.293,70 € με ΦΠΑ), χωρίς να καταβληθούν αποζημειώσεις ή να εκκρεμούν άλλες απαιτήσεις. Σήμερα η ΠΕ Πιερίας έχει εντάξει στο Επενδυτικό της Πρόγραμμα νέο έργο προϋπολογισμού 600.000 € για την αποπεράτωση των εργασιών στο Κρατικό Κτήμα Κατερίνης. Η ΔΤΕ της ΠΕ Πιερίας συντάσσει νέα επικαιροποιημένη μελέτη με τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τη ΓΓ Αθλητισμού και άλλους φορείς, όπως απαιτείται από τις σήμερα ισχύουσες διατάξεις για την ωρίμανση και εκτέλεση του έργου. Το έργο προβλέπεται να  δημοπρατηθεί εντός του 2016, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραχώρησης της χρήσης του σε φορέα αθλητικών δραστηριοτήτων, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και τη φύλαξή του, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η σωστή διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων».

************

Ως οφείλουμε, εμείς με την σειρά μας, δημοσιεύουμε την παραπάνω απάντηση στα ερωτήματά μας προς την Αντιπεριφερειάρχη του Νομού Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, και το επίμαχο αυτό θέμα των αθλητικών κατασκευών θα το παρακολουθούμε ευελπιστώντας ότι εντός του έτους 2016, -όπου το έργο προβλέπεται να δημοπρατηθεί και πάλι-, θα παραδοθεί επιτέλους στους αθλητές του Νομού Πιερίας για να μπορούν να αθλούνται.

 

Γιώργος Οικονομίδης

πηγή: www.sporeas.tv

(www.Pieria.tv)

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2019
Μοιραστείτε το Άρθρο

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment