ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ «ΤΕΚΕ» ΤΗΣ ΟΔΟΥ 7ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

του Γιώργου Οικονομίδη

www.Pieria.tv

(10/02/2018)

 

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από το δεύτερο ρεπορτάζ που έκανα (03.03.2017) για την εγκατάλειψη και την πλήρη αδιαφορία των υπευθύνων για το Οθωμανικό κτίσμα τού 18ου αιώνα στην Κατερίνη.

Αυτό το κτίσμα που το θεωρούν «Τεκέ» ή «Τζαμί», ήταν η Μονή των μουσουλμάνων Αλβανότουρκων τού 18ου αιώνα και με την αποχώρηση τους παρέμεινε κληρονομιά στην πόλη μας.

Δυστυχώς όμως οι αιρετοί μας απαξιώνουν την κληρονομιά μας και εγκατέλειψαν στην φθορά τής φύσης ότι παλαιό και διατηρητέο θα μπορούσε να αποτελέσει κόσμημα τής πόλης και πόλο έλξης τουριστών.

Με χαρά όμως παρατηρούμε ώς δημότες την πρόσφατη συντήρηση και τον καλλωπισμό που έγινε στο κτίσμα αυτό, μετά από τόσον καιρό εγκατάλειψης. Βάφτηκε εξωτερικά και αποκαταστάθηκαν κάποιες φθορές στους σοφάδες με αποτέλεσμα η όψη του να είναι πλέον ελκυστική. Μπράβο λοιπόν στον Δήμο Κατερίνης.

Όμως…

Εφόσον αποφασίστηκε η συντήρηση και η αποκατάσταση των ζημιών τού κτίσματος, θα πρέπει να γίνει σωστά και επαγγελματικά. Δεν αρκεί μόνο ένα βάψιμο που το κάνει ο οποιοσδήποτε «μπογιατζής», αλλά για να μη «μας πέσει το ταβάνι στο κεφάλι» που λέει και ο λαός, θα πρέπει και η σκεπή τού «Τεκέ» να συντηρηθεί ανάλογα. Δεν δικαιολογείται η μισή δουλειά που μόνο… δείχνει, δίχως όμως να ωφελεί. Όλη η σκεπή είναι μέσα στην λάσπη και στα απόβλητα των δέντρων. Τα λούκια κατεστραμμένα και η υγρασία γλύφει το κτίσμα έως ότου περάσει στα ενδότερα, εάν δεν το έκανε έως τώρα. Τα κλαδιά των δέντρων σκεπάζουν την σκεπή με αποτέλεσμα το κακό να γίνεται χειρότερο εάν δεν γίνει αποκατάσταση και στην σκεπή, και όχι μόνο «επιφανειακά» με ένα απλό βάψιμο. Πέραν τούτου, και τα κολονάκια με τις ανάγλυφες επιγραφές χρίζουν συντήρησης και προφύλαξης. Πρέπει επιτέλους κάποτε να μάθουν κάποιοι τί εστί πολιτιστική κληρονομιά, είτε εγχώρια είτε ξένη που μας απόμεινε.

Ακολουθεί το φωτορεπορτάζ με το Πρίν και το Μετά του περιβόητου τούτου κτίσματος.

Πρίν

Μετά

Πρίν

Μετά

Πρίν

Μετά

Πρίν

Μετά

Πρίν

Μετά

Πρίν

Μετά(!)

Πρίν

Μετά(!)

 

Ευχόμενος να μην πάρει περισσότερο χρόνο η πλήρης αποκατάσταση όλου τού κτίσματος, όπως πήρε τόσα χρόνια ένα και μόνο βάψιμο, παραδίδω και αυτό το ρεπορτάζ θέλοντας να πιστεύω ότι συμβάλλω με ένα -έστω- λιθαράκι στην κληρονομιά τής πόλης μου που αγαπώ, άσχετα που με πληγώνει η ανικανότητα κάποιων αιρετών μας στο να την κρατήσουν ζωντανή και ελκυστική.

www.Pieria.tv

©2018

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2018
Μοιραστείτε το Άρθρο