Υποχρέωση Του Δήμου Ο Καθαρισμός Οικοπέδων Και Ακάλυπτων Χώρων.

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

 

του Γιώργου Οικονομίδη

(Freelance Journalist – Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος)

www.Pieria.tv (03-05-2023).

 

Συνήθης τακτική κάποιων ιδιοκτητών οικοπέδων του Δήμου Κατερίνης (και όχι μόνο) να εγκαταλείπουν τα οικόπεδα τους χέρσα με κίνδυνο πυρκαγιάς ή ατυχήματος όταν εμποδίζουν -λόγω μη ορατότητας- την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Με Νόμο υποβάλλονται πρόστιμα σε όλους αυτούς τους «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες αλλά και μισθωτές οικοπέδων ή άλλων ακάλυπτων χώρων σε οικισμούς και πόλεις.

Εν προκειμένω, οι Δήμοι του Νομού Πιερίας (Δήμος Κατερίνης, Δήμος Πύδνας-Κολινδρού και Δήμος Δίου-Ολύμπου) από το περασμένο Σαββατοκύριακο όπου εξέπνευσε η διορία για τον υποχρεωτικό καθαρισμό των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, με νόμο μπορούν να προχωρήσουν στον καθαρισμό αυτών των χώρων από χόρτα, κλαδιά και θάμνους, και να χρεώσουν τους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές επιβάλλοντας μάλιστα και το ανάλογο πρόστιμο.

Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Πυροσβεστική διάταξη, αναφέρουν τά εξής:

  1. Υπόχρεοι για τον καθαρισμό των οικοπέδων, για την αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς, είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς ή μισθωτές.
  2. Αν ο δήμος διαπιστώσει ότι κάποιο οικόπεδο δεν έχει καθαριστεί, καλεί τον υπόχρεο να το πράξει εντός δέκα ημερών. Ο δήμος μπορεί να αναζητήσει τον υπεύθυνο μέσω Εθνικού Κτηματολογίου ή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
  3. Αν ο υπεύθυνος δεν ανταποκριθεί, τότε ο δήμος οφείλει να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό. Στην περίπτωση περιφραγμένων ή περιτοιχισμένων χώρων, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία για αυτοψία και προχωράει στην έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας για να μπει στον χώρο.
  4. Ο υπεύθυνος του οικοπέδου οφείλει να διατηρεί τον χώρο καθαρό από ξερά κλαδιά και χόρτα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην αρκεί να καθαριστεί μία φορά.
  5. Αν ο δήμος προχωρήσει αυτεπαγγέλτως σε καθαρισμό ενός χώρου, τότε χρεώνει στον υπεύθυνο το κόστος καθαρισμού και απομάκρυνσης των υπολειμμάτων και καταλογίζει πρόστιμο 0,50 ευρώ για κάθε τετραγωνικό.
  6. Ο καθαρισμός περιλαμβάνει απομάκρυνση ξερών δέντρων, κλαδιών και χόρτων, καθώς επίσης το κλάδεμα των δέντρων σε ύψος 1,5 μέτρου από το έδαφος και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών.

Τέλος, ο κανονισμός καθαριότητας υποχρεώνει να απομακρύνονται τα υπολείμματα καθαρισμού δίχως όμως αυτά να ρίχνονται στα κοινά σκουπίδια αλλά σε συνεννόηση με τους Δήμους να εναποθέτονται σε επιλεγμένη τοποθεσία.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον Νόμο, υποχρεούται ο Δήμος μας στην Κατερίνη εν προκειμένω, να προβεί σε άμεσο καθαρισμό χέρσων οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων της πόλης μας.

Ενδεικτικά φωτογράφισα σήμερα 3 Μαΐου 2023 κάποια σημεία της πόλης όπου χρίζουν άμεσης αποψίλωσης και καθαρισμού, ενώ υπάρχουν δεκάδες άλλα σημεία που αδιαφορεί ο Δήμος για τον καθαρισμό τους, ενώ γνωρίζει το πρόβλημα.

(Με πληροφορίες από την “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)

 

Γιώργος Οικονομίδης

 

www.Pieria.tv ©2023

 

 

 

 

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2023
Μοιραστείτε το Άρθρο