«ΕΝΣΤΑΣΗ» ΒΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

 

του Γιώργου Οικονομίδη

(Freelance Journalist – Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος)

www.Pieria.tv (23/03/2019)

 

Ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ενός Βιολόγου (όπως συστήνεται) προβάλλει ένσταση στο ρεπορτάζ μου για τά φίδια οχιές με κέρατο που ελευθερώνονται σε κατοικημένες περιοχές.

Ο κύριος Ηλίας Στραχίνης (εάν γράφω σωστά το όνομα του) με εγκαλεί για το ρεπορτάζ μου και το αποκαλεί ώς «διασπορά ψευδούς είδησης» και στην συνέχεια μού γράφει τις απόψεις του ώς Βιολόγος.

Σεβαστή η παρέμβασή του και η άποψη του διότι ώς Βιολόγος θα έχει περισσότερες και ορθότερες πληροφορίες απ’ ότι εγώ που ώς δημοσιογράφος είμαι ελλιπής Βιολογικών γνώσεων. Εγώ όμως κάνω ρεπορτάζ μετά από έρευνα αντλώντας πληροφορίες από έγκυρες πηγές, δίχως φυσικά να διεκδικώ το αλάθητο.

Στην επιστολή τού αγαπητού Βιολόγου (που δημοσιεύω αυτούσια) απάντησα ώς όφειλα, η οποία απάντηση μου ακολουθεί μετά την επιστολή του που δημοσιεύω παρακάτω:

From: Ilias Strachinis

Date: 23/3/2019 5:21:33 μμ

To: pieria.tv@pieria.tv

Subject: ανακριβής δημοσίευση σας

Η δημοσίευση: https://www.pieria.tv/αναστατεσ-καποιεσ-περιοχεσ-τησ-πιερι/?fbclid=IwAR0pDZpPd3es0sWVoLtPuU97edukNT4_65tEyGwOTCJi-r4ai0783i8ipJ4#.XJT76tmuvXc.facebook

Αγαπητέ κύριε Γιώργο Οικονομίδη και Pieria.tv, 

το “ρεπορτάζ” σας αυτό είναι γεμάτο ανακρίβειες και τρομοκρατεί τον κόσμο! Πρόκειται για διασπορά ψευδούς είδησης και μάλιστα επικίνδυνης μιας και αφενός ταΐζετε τον μύθο των οικολόγων που αμολάνε φίδια και άλλα ζώα και αφετέρου περιγράφετε λανθασμένες τεχνικές πρώτων βοηθειών σε περίπτωση δαγκώματος χωρίς να έχετε κάποια σχετική αρμοδιότητα για να κάνετε κάτι τέτοιο. Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά:

1ον. Από τα 14 είδη φιδιών του νομού Πιερίας μόνο ένα φέρει επικίνδυνο δάγκωμα για τον άνθρωπο και αυτό είναι η κοινή Οχιά, Vipera ammodytes, αυτή με το κέρατο όπως γράφετε. Είναι το μοναδικό είδος οχιάς του νομού, δεν υπάρχει άλλο, ούτε άλλη “ράτσα” όπως λέτε. Είναι πολύ κοινό και συνηθισμένο είδος και ειδικά στις περιοχές που αναφέρετε, απαντά παντού, από τις παραλίες μέχρι τα βουνά, δεν είναι κάποιο εξωτικό ή ξένο είδος. Δεν το έχει αφήσει κανείς, βρίσκεται στην περιοχή των Βαλκανίων μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν καν εμφανιστεί το ανθρώπινο είδος. Αυτό είναι το μοναδικό είδος οχιάς της περιοχής σας και θα έπρεπε όλοι να το γνωρίζουν. Και ναι, τα φίδια μπαίνουν και σε κατοικημένες περιοχές, ενεργητικά ή παθητικά. Κάθε χρόνο δέχομαι 40 κλήσεις σε ΠΥ και 100 για φίδι εντός της Θεσσαλονίκης. 

2ον. Τα φίδια δεν επιτίθενται και δεν κυνηγούν τον άνθρωπο. Τα φίδια μας φοβούνται και αμύνονται με δάγκωμα μόνο αν νιώσουν άμεση απειλή από εμάς, δηλαδή αν τα πιάσουμε, πατήσουμε ή τα πλησιάσουμε σε απόσταση εκατοστών όπως περιγράψατε. ΕΠίσης δεν χρειάζονται αργές κινήσεις αν δει κάποιος ένα φίδι. Μπορει να κινείται κανονικά αφήνοντας στο φίδι χώρο για να απομακρυνθεί. 

3ον. Δεν υπάρχουν οργανωμένες ομάδες που αμολάνε ζώα στη φύση, πέραν των κυνηγετικών οργανώσεων, γιατί κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έχει νόημα από άποψη προστασίας και αύξησης πληθυσμού, αλλά είναι και άκρως αντι-οικολογικό. Διαβάστε το άρθρο που παραθέτω παρακάτω. Αυτό που κάνουν οι κυνηγετικές οργανώσεις με τους “εμπλουτισμούς” έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα υβριδισμών και γενετικής μόλυνσης και ευτυχώς έχουν αρχίσει και το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι και το περιορίζουν πλέον.

4ο. Όταν δαγκωθούμε από οχιά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιορίσουμε την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό που γράφετε είναι άκρως επικίνδυνο! Δείτε τις σωστές πρώτες βοήθειες στο σύνδεσμο παρακάτω. 

5ον. Το ότι δεν υπάρχουν αντίδοτα στα νοσοκομεία για τη “συγκεκριμένη ράτσα οχιά” όπως γράφετε δεν ισχύει! Στα νοσοκομεία υπάρχει αντιοφικός ο οποίος καλύπτει τα δαγκώματα από όλα τα είδη οχιάς που μπορεί κανείς να βρεθεί στην ελληνική επικράτεια και δεν είναι ειδικός για κάθε είδος ξεχωριστά. 

Παρακαλώ να μάθετε για το αν και πόσο επικίνδυνο είναι το δάγκωμα της οχιάς στην Ελλάδα, για τα ποσοστά θνησιμότητας (~0,2%) από δηλητηριώδες δήγμα, υπό ποιες συνθήκες μπορεί κάποιος να χάσει τη ζωή του και γενικά ενημερωθείτε πάρα πολύ καλά πριν ανεβάσετε κάποιο ρεπορτάζ, διαφορετικά δεν πρόκειται για ρεπορτάζ αλλά για παραπληροφόρηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων, κάτι που επίσης είναι ποινικό αδίκοιμα.

Διαβάστε τα άρθρα στον παρακάτω σύνδεσμο με τους παρακάτω τίτλους: http://herpetofauna.gr/index.php?module=narticle

– Υπάρχουν δηλητηριώδη ερπετά στην Ελλάδα και ποια;

– Συμπτώματα και Πρώτες Βοήθειες

– Οικολόγοι που αμολάνε… φίδια!

και όλα τα υπόλοιπα σε δεύτερη φάση.

****************

Παρακαλώ να αποκαταστήσετε την αλήθεια αφαιρώντας τέτοιου είδους δημοσιεύσεις γράφοντας τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Ευχαριστώ

ILIAS STRACHINIS

Biologist BSc

mob: (+30) 69……143

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ:

Αγαπητέ κύριε ILIAS STRACHINIS,

Ευχαριστώ για την παρέμβαση και τις χρήσιμες πληροφορίες που παραθέσατε. Προσπερνώ το επιθετικό ύφος τής γραφής σας διότι δεν οικοδομεί μια αντιπαράθεση μεταξύ μας.

Το ρεπορτάζ δεν το θεωρώ παραπλανητικό εφόσον προβάλλει την αλήθεια.

Και γιατί αυτό; Διότι:

1ον. Αυτά που γράψατε περί πρώτων βοηθειών τά ίδια έγραψα και εγώ, παρεκτός την επίδεση τού δαγκώματος στο οποίον διαφωνείτε. Επάνω σ’ αυτό όμως, υπάρχουν άλλοι που διαφωνούν με εσάς, και από κάποιες έγκυρες ιστοσελίδες σάς μεταφέρω τά επίμαχα σημεία.

(Μεταξύ άλλων γράφουν για τις πρώτες βοήθειες σε δάγκωμα οχιάς όπου δημοσιεύουν και παράδειγμα φωτογραφικό):

«Αντιθέτως, μπορείτε να τυλίξετε το δαγκωμένο μέλος με κοινό, ελαστικό επίδεσμο από την πληγή έως την βάση του άκρου, τόσο λίγο σφιχτά όσο σε περίπτωση διαστρέμματος (να διατηρείται ο σφυγμός στην άκρη του μέλους). Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη των συμπτωμάτων, κάτι που ίσως βοηθούσε σε ενδεχόμενη πολύωρη μεταφορά του ασθενή σε νοσοκομείο».

Αυτό ακριβώς αγαπητέ μου έγραψα και εγώ.

Κοινή οχιά: (άρθρο από ιστοσελίδα με «ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ»)

Τα βήματα για αυτό (σημ. δική μου: για το δάγκωμα δηλαδή) είναι τα ακόλουθα.

  1. Ζητάμε από το θύμα να μην κινηθεί, έτσι θα μειώσουμε τη κυκλοφορία του αίματος και άρα και του δηλητηρίου.
  2. Αν είναι εφικτό τοποθετούμε το άκρο με τη πληγή χαμηλότερα από το ύψος της καρδιάς για να μειωθεί η πίεση του αίματος από το σημείο.
  3. Βάζουμε ένα φαρδύ επίδεσμο στη πληγή και το σφίγγουμε αρκετά σφιχτά, αυτό πρέπει να γίνει όσο πιο σύντομα μπορούμε.
  4. Στη συνέχεια τυλίγουμε όλο το άκρο από κάτω (δάχτυλα) προς τα επάνω με έναν ελαστικό επίδεσμο με αρκετή πίεση ώστε να μειώσουμε τη ροή του αίματος αλλά όχι να τη σταματήσουμε ολοκληρωτικά. Αφήνουμε τα δάχτυλα και λίγο παραπάνω εκτός του επιδέσμου ώστε να βλέπουμε την κατάσταση κυκλοφορίας του αίματος.
  5. Φτιάχνουμε έναν αυτοσχέδιο νάρθηκα και τον τοποθετούμε στο άκρο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το θύμα δε θα μπορεί να μετακινήσει το άκρο που έχει δεχθεί το δάγκωμα”.

Αυτό ακριβώς αγαπητέ μου έγραψα και εγώ. Τώρα γιατί να ισχύει η δική σας άποψη και όχι των άλλων, είναι άλλη συζήτηση.

Πέραν τούτου όμως, ο ισχυρισμός μου περί επιδέσεως τού δαγκώματος, απ’ όπου και άντλησα τις πληροφορίες μου, προέρχεται από επιστήμονες τού εξωτερικού και από Αυστραλία περισσότερο όπου και στις Πρώτες Βοήθειες τις οποίες παρακολούθησα στην Αυστραλία παίρνοντας και το δίπλωμα μου, αυτό διδάχθηκα.

Επίσης, έμφαση δίνω στο όχι δυνατό σφίξιμο αλλά σε ελαφρύ, να κυκλοφορεί το αίμα και να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία του, και όπως διδάχθηκα στην Αυστραλία σημειώνουμε με έναν μαρκαδόρο επάνω στον επίδεσμο το σημείο τού δαγκώματος για να γνωρίζουν οι γιατροί από πού θα αρχίζουν να αφαιρούν τον επίδεσμο. Εάν στά… “Ελληνικά φίδια” εσείς οι Βιολόγοι ενεργείτε διαφορετικά, αυτό είναι δικό σας θέμα.

2ον.   Όσον αφορά τούς Οικολόγους, το ρεπορτάζ μιλάει για «καταγγελίες κατοίκων», και δεν είναι η άποψη τού δημοσιογράφου, και παρακάτω στο σχόλιο μου σημειώνω το εάν «τυχόν ελευθερώνουν φίδια σε κατοικημένες περιοχές» και όχι ότι ελευθερώνουν σίγουρα.

(ΠΡΟΣΘΗΚΗ: [Από Ιστοσελίδα Θράκης για ρίψη φιδιών από ελικόπτερο]) “Σύμφωνα με μαρτυρία αγρότη, τα φίδια ρίχθηκαν από ελικόπτερο που έκανε χαμηλή πτήση στα περίχωρα του χωριού Μάνδρα του Ν. Ξάνθης. Αυτή η τακτική της «σποράς» ή «απελευθέρωσης» πανίδας, είναι γνωστό πως ακολουθείται από φιλοζωικές οργανώσεις.” (πηγή). Αυτό δηλαδή για το “ρίξιμο” φιδιών.

Επίσης, τό ότι ο αντιοφικός ορός είναι για όλα τά είδη φιδιών, όπως υποστηρίζετε, σοβαρές ιστοσελίδες μάς προειδοποιούν να γνωρίζουμε εάν είναι δυνατόν το είδος φιδιού για να μας χορηγηθεί και ο κατάλληλος ορός. Άρα ο κάθε ορός για το κάθε είδος φιδιού είναι προτιμότερος.

Πέραν τούτου, αυτά που λέτε για τις επιθέσεις φιδιών σε περίπτωση που νοιώσουν κίνδυνο, τα ΙΔΙΑ ακριβώς γράφω και εγώ, αλλά μάλλον δεν το προσέξατε ή δεν θελήσατε να το προσέξετε.

Για τις «αργές» κινήσεις απομάκρυνσης από το φίδι, εύλογο είναι ότι αναφέρομαι στο να μην τρομοκρατηθεί κάποιος και κάνει απότομες σπασμωδικές κινήσεις που θα τρομάξει το φίδι για να επιτεθεί.

Τέλος, προτιμώ περισσότερο την ξένη βιβλιογραφία πρώτων βοηθειών για το δάγκωμα φιδιού και δευτερευόντως την Ελληνική, διότι όπως σας απέδειξα με τα παραπάνω παραδείγματα, οι απόψεις Ελλήνων διίστανται και κατά συνέπεια επιτρέψτε μου να επαναλάβω: «Τώρα γιατί να ισχύει η δική σας άποψη και όχι των άλλων, είναι άλλη συζήτηση».

Μήν ξεχνάτε και την εσφαλμένη, αλλά και επικίνδυνη, ελληνική οδηγία σε περίπτωση σεισμού, ότι πρέπει να μπαίνουμε κάτω από θρανία ή τραπέζια, και τώρα το αναιρούν αυτό ώς άκρως επικίνδυνο και μας λένε ότι στο πλάι ενός τραπεζιού ή κάποιου καναπέ να «κουρνιάζουμε» και όχι από κάτω, κάτι που έγραφαν οι ξένοι εδώ και χρόνια. Έτσι ίσως αλλάξετε και εσείς την άποψη σας περί «παραπλανητικού ρεπορτάζ».

 

Με εκτίμηση

Γιώργος Οικονομίδης

(Freelance Journalist – Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος)

 

Επίσης (έτσι για να λέμε και την αλήθεια που δέν αποδέχεστε κύριε βιολόγε(!), δείτε και αυτό:

©www.Pieria.tv – 2019

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2019
Μοιραστείτε το Άρθρο