Τέλος Τα «Ρεζερβέ» Πάρκινγκ Από Καταστήματα Και Σπίτια Έβαλε Η Τροχαία Άλλων Πόλεων. Η Τροχαία Κατερίνης Τι Κάνει;

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

 

του Γιώργου Οικονομίδη

(Freelance Journalist – Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος)

www.Pieria.tv (22-10-2021).

 

Το φαινόμενο τελάρων, καρεκλών, ποδηλάτων, και ότι άλλο σκαρφίζονται καταστηματάρχες και λοιποί που εναποθέτουν στον δρόμο για να κρατήσουν έναν χώρο πάρκινγκ, έλαβε τέλος με τον ισχύοντα Νόμο του Κ.Ο.Κ. (άρθρο 48), όπου ενώ ίσχυε, δέν εφαρμοζόταν.

Η παρακώλυση ελεύθερης συγκοινωνίας τιμωρείται με αυστηρά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 48 του νέου Κ.Ο.Κ. για την κατάληψη τμήματος οδού και πεζόδρομου αναφέρει χαρακτηριστικά:

  1. H προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.
  2. Kατ’ εξαίρεση της διάταξης της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτό, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών.
  3. Αυτοί που ανεγείρουν οικοδομές μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή εκτελούν άλλα έργα και καταλαμβάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο μπροστά από την οικοδομή ή τo έργο, υποχρεούνται να κατασκευάσουν πρόσθετο πεζοδρόμιο ή να πάρουν άλλα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών. Mε απόφαση τoυ Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
  4. Όταν επιτρέπεται, όπως πιο πάνω, η κατάληψη τμήματος οδού πρέπει αυτό να επισημαίνεται υποχρεωτικά από αυτόν που τo κατέλαβε κατά τις διατάξεις τoυ άρθρου 9 τoυ παρόντος Kώδικα.
  5. H κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση, εκτός γι’ αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται, εφόσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος – έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παρoδίων.
  6. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400,00) ευρώ.».

Η Τροχαία Λάρισας, και όχι μόνο, καλεί τους παραβάτες να συμμορφωθούν και να σεβαστούν τους Νόμους. Η Τροχαία Κατερίνης πότε επιτέλους θα επιληφθεί του εκτρώματος τούτου όπου διάφοροι καταστηματάρχες παρακωλύουν την ελεύθερη συγκοινωνία με καρέκλες, τελάρα, ποδήλατα, γλάστρες κλπ., που τοποθετούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ στον δρόμο για να έχουν την άνεση του πάρκινγκ ενώ όσοι πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας αδυνατούμε να βρούμε χώρους στάθμευσης;

Το φαινόμενο τούτο στην Κατερίνη το ανέδειξα χρόνια πρίν με διάφορα ρεπορτάζ μου, αλλά δυστυχώς το αυτί της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας δεν ίδρωσε με συνέπεια να συνεχίζουν ανενόχλητοι οι καταστηματάρχες την ασυδοσία τους. Για κράτηση θέσης στάθμευσης απαιτείται ειδική άδεια πιστεύω, και όχι με τελάρα αλλά με απαγορευτικές πινακίδες, και ώς παράδειγμα αναφέρω τα ΕΛΤΑ Κατερίνης όπου με διάφορα εμπόδια κρατούν 2-3 θέσεις στάθμευσης. Έχουν άδεια γι’ αυτό ή όχι;

Τα πρόστιμα ανέρχονται στην τάξη των 400 ευρώ και όταν επιτέλους αρχίσουν να επιβάλλονται από την Τροχαία τότε το φαινόμενο ευελπιστώ ότι θα εκλείψει, αν και αμφίβολο εφόσον στην Ελλάδα της μαγκιάς και του «ωχαδελφισμού» βρισκόμαστε.

Επιτέλους, η Τροχαία αλλά και η Δημοτική Αστυνομία Κατερίνης (εάν δικαιούται) ας αρχίσουν το έργο τους. Οι οδηγοί αγανακτούν για μια θέση στάθμευσης σε μια πόλη «μπάχαλο» συγκοινωνιακά και με μια Δημοτική αρχή να αδιαφορεί για το πρόβλημα.

Ακολουθεί ρεπορτάζ του MEGA:

 

www.Pieria.tv – 2021

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2021
Μοιραστείτε το Άρθρο